| 
                 
                    Genel Tanıtım
                 
             | 
         
        
            | 
                Ders Adı
             | 
            
                :
             | 
            
                Süt Teknolojisi 
             | 
         
        
            | 
                Ders Kodu
             | 
            
                :
             | 
            
                GMD 3112
             | 
         
        
            | 
                Dersin Seviyesi
             | 
            
                :
             | 
            
                Lisans
             | 
         
         
            | 
                Dersin Derecesi
             | 
            
                :
             | 
            
                Lisans
             | 
         
        
            | 
                 Dili
             | 
            
                :
             | 
            
                Türkçe
             | 
         
        
            | 
                Teorik Kredisi
             | 
            
                :
             | 
            
                2
             | 
         
        
            | 
                Laboratuvar Kredisi
             | 
            
                :
             | 
            
                0
             | 
         
        
            | 
                Uygulama Kredisi
             | 
            
                :
             | 
            
                2
             | 
         
       
        
            | 
                AKTS
             | 
            
                :
             | 
            
                5
             | 
         
        
            | 
                Ders Sorumlusu
             | 
            :
             | 
            
                
             | 
         
        
            | 
                Ders Tipi
             | 
            :
             | 
            
                Zorunlu
             | 
         
        
            | 
                Anlatım Şekli
             | 
            :
             | 
            
                Yüzyüze
             | 
         
        
            | 
                Ön Koşul Yan Koşul
             | 
            :
             | 
            
                Yok
             | 
         
        
                
                    | 
                        
                            Dersin Amacı
                     | 
                    
                        :
                     | 
                    
                        Sütün bileşimi ve kimyasal yapısı, çiğ süt kalitesi, süt ürünleri (içme sütü, peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu, dondurma) teknolojisinin öğretilmesi  ve süt ürünleri üretim basamaklarının deneysel yöntemlerle öğretilmesi 
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        
                            Dersin İçeriği
                     | 
                    
                        :
                     | 
                    
                        Süt ve süt ürünlerinin bileşimleri, içme sütü, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma üretim prosesleri, ürün kalitesini etkileyen faktörler ile süt ve ürünlerinde kalite analizleri
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        
                            Gerekli Kaynaklar
                     | 
                    
                        :
                     | 
                    
                        1.	Mustafa METİN Süt teknolojisi Ege Üniversitesi Müh.Fak.Yayın No:33 Bornova-1998 
2.	Karagözlü, C. 2013. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir. 
3.	Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara 
4.	Mustafa Üçüncü Süt ve Mamülleri Teknolojisi Ege Üniversitesi Müh.Fak.Yayın Bornova 
5.	Metin, M., Öztürk, G.F., Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, EMYO Yayınları, No.24. 
6.	Karagözlü, C., Akbulut, N. 2012 Laboratuvar Tekniği. EÜ Yayınları. Bornova – İzmir
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        
                            Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
                     | 
                    
                        :
                     | 
                    
                        1.	Ders notları dönem başında öğrenciye verilir ve ders sınıfta Öğretim üyesi tarafından slaytlarla desteklenmiş olarak anlatılır. Öğrencilerin soruları cevaplandırılır.
2.	Laboratuar uygulamasında, 6 farklı deneyin yapılışı, sonuçların hesaplanması ve yorumlanması anlatılıp uygulanmaktadır. 
3.	Öğrenciler laboratuar uygulamasında gruplara bölünerek,  bir ürüne ait üretim basamaklarından biri ile ilgili olarak farklı denemeler yaptırılır ve aynı üründe oluşan bu farklılıklar ile ilgili olarak dönem sonunda proje ödevi hazırlamaları beklenir.
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        
                            Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
                     | 
                    
                        :
                     | 
                    
                        yok
                     | 
                 
            
        
            | 
                 
             | 
         
        
            | 
                 
                    Öğrenme Çıktıları
                 
                
             | 
         
        
                
                    | 
                        1
                        -
                        Sütün bileşimi ve Süt işleme prosesleri hakkında bilgi sahibi olabilme
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        2
                        -
                        Süt ürünleri proses aşamaları hakkında bilgi sahibi olabilme
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        3
                        -
                        Süt ve ürünlerinin üretim basamaklarını deneysel düzenekte yorumlayabilme
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        4
                        -
                        Süt ve ürünleri konusunda gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olabilme
                     | 
                 
            
                
                    | 
                        5
                        -
                        Dünya ve Türkiye süt sanayi hakkında bilgi sahibi olabilme
                     | 
                 
            
        
            | 
                 
             | 
         
        
            | 
                 
                    Haftalık Ders İçeriği
                 
             | 
         
        
            
                
                    
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    1 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Süt nedir?. Dünya ve Türkiye'de süt endüstrisi
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Süt ve ürünleri kalite analizlerinde kullanılan laboratuar gereçleri. Süt ve ürünlerinden numune alma teknikleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    2 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Çiğ sütün bileşimi, çiğ süt kalitesi
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Çiğ sütte özgül ağırlık ve refraktometre ile YKM analizleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    3 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Çiğ süt kalitesi, sütün sağılması ve işletmeye nakli
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Çiğ sütte yağ tayini
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    4 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Çiğ sütte laktoz ve protein analizleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    5 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Sütte asitlik ve pH analizleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    6 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    İçme Sütü Teknolojisi (Pastörize süt)
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Seperatör, homojenizatör ve pastörizatör ekipmanları tanıtımı
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    7 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    İçme sütü Teknolojisi (UHT Süt)
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    İçme sütlerinde homojenizasyon kontrolu ve enzim analizleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    8 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -1
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Yoğurt sütünün standardizasyonu
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    9 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -2
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Yoğurtta yağ, asitlik analizi
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    10 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Peynir Teknolojisi – 1
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Peynir mayası kuvvet tayini ve problemleri, peynirde pıhtı oluşumu
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    11 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Peynir Teknolojisi – 2
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Peynir de yağ, km, ve tuz analizleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    12 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Tereyağı teknolojisi
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Tereyağ analizleri
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    13 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Koyulaştırılmış süt ve süttozu teknolojisi
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Süt tozlarında nem tayini
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    14 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Dondurma Teknolojisi
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Dondurma miks hesaplamaları ve dondurma makinesinin tanıtımı
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                            
                                | 
                                    Hafta
                                    15 
                                 | 
                                
                                    Teorik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    Genel Değerlendirme
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Pratik
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    :
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                             
                            
                                | 
                                     
                                 | 
                             
                        
                 
             | 
         
        
            | 
                 
             | 
         
        
            | 
                 
                    ECTS İş Yükü
                 
             | 
         
        
            
                
                    
                        | 
                            Aktivite Türü
                         | 
                        
                            Dönem İçerisinde
                         | 
                        
                            Sayısı
                         | 
                        
                            İş Yükü
                         | 
                     
                    
                            
                                | 
                                    Vize
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    1
                                 | 
                                
                                    2,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Final
                                 | 
                                
                                    Hayır
                                 | 
                                
                                    1
                                 | 
                                
                                    2,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Derse Katılım
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    14
                                 | 
                                
                                    28,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Laboratuvar
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    14
                                 | 
                                
                                    28,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Ders Sonrası Bireysel Çalışma
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    14
                                 | 
                                
                                    28,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Uygulama / Pratik Sonrası Bireysel Çalışma
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    14
                                 | 
                                
                                    28,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Ara Sınav Hazırlık
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    1
                                 | 
                                
                                    20,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Final Sınavı Hazırlık
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    1
                                 | 
                                
                                    20,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Ödev
                                 | 
                                
                                    Evet
                                 | 
                                
                                    2
                                 | 
                                
                                    14,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    Toplam Saat
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                                
                                    170,00
                                 | 
                                
                             
                        
                            
                                | 
                                    ECTS
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                                
                                    
                                 | 
                                
                                    6,00
                                 | 
                                
                             
                        
                 
             | 
         
        
            | 
                 
             | 
         
        
            | 
                 
                    Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
                 
             | 
         
        
            
 
| 4 | 3 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |  | 4 | 3 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |  | 4 | 3 | 0 | 2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |  | 2 | 2 | 0 | 2 | 2 | 0 | 0 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 |  | 0 | 2 | 2 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 3 | 0 |   
 | 
         
     
    
                 |