Genel Tanıtım
|
Ders Adı
|
:
|
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler I
|
Ders Kodu
|
:
|
GMD 3101
|
Dersin Seviyesi
|
:
|
Lisans
|
Dersin Derecesi
|
:
|
Lisans
|
Dili
|
:
|
Türkçe
|
Teorik Kredisi
|
:
|
3
|
Laboratuvar Kredisi
|
:
|
0
|
Uygulama Kredisi
|
:
|
0
|
AKTS
|
:
|
4
|
Ders Sorumlusu
|
:
|
|
Ders Tipi
|
:
|
Zorunlu
|
Anlatım Şekli
|
:
|
Yüzyüze
|
Ön Koşul Yan Koşul
|
:
|
Yok
|
Dersin Amacı
|
:
|
Gıda Mühendisliğinde yer alan bazı temel ön işlemleri (temizleme, sınıflandırma, öğütme ve eleme, karıştırma, filtrasyon) tanıtmak, gıda sanayi uygulamaları ile kullanılan alet ve ekipmanların amaç ve çalışma sistemlerini irdelemek
|
Dersin İçeriği
|
:
|
Hammadde ve özellikleri; hammaddenin temizlenmesi ve temizlemede kullanılan yöntemler; hammadde de ayırma ve sınıflandırma, ayırma ve sınıflandırmada kullanılan genel ekipmanlar; öğütme, genel prensipler, öğütme ekipmanları, eleme; karıştırma ve homojenizasyon; filtrasyon, genel prensipler, gıda endüstrisindeki uygulamaları
|
Gerekli Kaynaklar
|
:
|
Temel İşlemler-I Ders slaytları (Prof. Dr. Ergün KÖSE)
Food Engineering Operations, J.G. Brennan, J. R. Butters, N.D. Cowell and A.E.V. Lilley
Department of Food Science and Technology, University of Reading, UK.
Gıda Endüstrisi Makineleri Prof.Dr. İlbilge Saldamlı, Engin Saldamlı, Hacetttepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Savaş Kitabevi
|
Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
|
:
|
Gıda endüstrisinde temel işlemlerle ilgili araştırma ödevi verilip derste sunum yapılmaktadır
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
|
:
|
Kütle ve Enerji Denklikleri dersini almış olmaları önerilir.
|
|
Öğrenme Çıktıları
|
1
-
Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi kazanabilme
|
2
-
Gıda mühendisliği uygulamaları ile ilgili mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, modelleme ve çözme becerisi kazanabilme
|
3
-
Güvenli gıda üretimi ve kalite sağlama kavramlarını; ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, etik, sağlık, güvenlik ve sosyal yönleri ile beraber değerlendirebilme
|
4
-
Mühendislik problemlerini saptama, tanımlama ve çözme becerisi kazanabilme
|
|
Haftalık Ders İçeriği
|
Hafta
1
|
Teorik
|
:
|
gıda mühendisliğinde temel işlemlere giriş
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
2
|
Teorik
|
:
|
hammadde ve uygulanan işlemler
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
3
|
Teorik
|
:
|
hammaddenin geometrik fiziksel ve fonksiyonel özellikleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
4
|
Teorik
|
:
|
hammadde temizleme ve temizleme metodları
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
5
|
Teorik
|
:
|
kuru ve yas temizleme
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
6
|
Teorik
|
:
|
ayırma ve sınıflandırma
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
7
|
Teorik
|
:
|
agırlık boyut sekil ve renk sınıflandırması
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
8
|
Teorik
|
:
|
boyut küçültme genel hususlar ve kullanılan ekipmanlar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
9
|
Teorik
|
:
|
Arasınav
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
10
|
Teorik
|
:
|
Eleme
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
11
|
Teorik
|
:
|
Karıştırma ve karısımlama
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
12
|
Teorik
|
:
|
Emülsifikasyon genel prensipler ve uygulamalar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
13
|
Teorik
|
:
|
filtrasyon genel prensipler ve uygulamalar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
14
|
Teorik
|
:
|
santrifüj seperasyon klarifikasyon standardizasyon baktofugasyon
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
Hafta
15
|
Teorik
|
:
|
diğer seperasyon yöntemleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
|
|
ECTS İş Yükü
|
Aktivite Türü
|
Dönem İçerisinde
|
Sayısı
|
İş Yükü
|
Vize
|
Evet
|
1
|
2,00
|
Final
|
Hayır
|
1
|
2,00
|
Derse Katılım
|
Evet
|
14
|
42,00
|
Ara Sınav Hazırlık
|
Evet
|
1
|
10,00
|
Final Sınavı Hazırlık
|
Evet
|
1
|
15,00
|
Ders Öncesi Bireysel Çalışma
|
Evet
|
14
|
14,00
|
Toplam Saat
|
|
|
85,00
|
ECTS
|
|
|
3,00
|
|
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
|
5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|