Genel Tanıtım
|
Ders Adı
|
:
|
Süt Teknolojisi
|
Ders Kodu
|
:
|
GMD 3112
|
Dersin Seviyesi
|
:
|
Lisans
|
Dersin Derecesi
|
:
|
Lisans
|
Dili
|
:
|
Türkçe
|
Teorik Kredisi
|
:
|
2
|
Laboratuvar Kredisi
|
:
|
0
|
Uygulama Kredisi
|
:
|
2
|
AKTS
|
:
|
5
|
Ders Sorumlusu
|
:
|
|
Ders Tipi
|
:
|
Zorunlu
|
Anlatım Şekli
|
:
|
Yüzyüze
|
Ön Koşul Yan Koşul
|
:
|
Yok
|
Dersin Amacı
|
:
|
Sütün bileşimi ve kimyasal yapısı, çiğ süt kalitesi, süt ürünleri (içme sütü, peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu, dondurma) teknolojisinin öğretilmesi ve süt ürünleri üretim basamaklarının deneysel yöntemlerle öğretilmesi
|
Dersin İçeriği
|
:
|
Süt ve süt ürünlerinin bileşimleri, içme sütü, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma üretim prosesleri, ürün kalitesini etkileyen faktörler ile süt ve ürünlerinde kalite analizleri
|
Gerekli Kaynaklar
|
:
|
1. Mustafa METİN Süt teknolojisi Ege Üniversitesi Müh.Fak.Yayın No:33 Bornova-1998
2. Karagözlü, C. 2013. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir.
3. Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara
4. Mustafa Üçüncü Süt ve Mamülleri Teknolojisi Ege Üniversitesi Müh.Fak.Yayın Bornova
5. Metin, M., Öztürk, G.F., Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, EMYO Yayınları, No.24.
6. Karagözlü, C., Akbulut, N. 2012 Laboratuvar Tekniği. EÜ Yayınları. Bornova – İzmir
|
Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
|
:
|
1. Ders notları dönem başında öğrenciye verilir ve ders sınıfta Öğretim üyesi tarafından slaytlarla desteklenmiş olarak anlatılır. Öğrencilerin soruları cevaplandırılır.
2. Laboratuar uygulamasında, 6 farklı deneyin yapılışı, sonuçların hesaplanması ve yorumlanması anlatılıp uygulanmaktadır.
3. Öğrenciler laboratuar uygulamasında gruplara bölünerek, bir ürüne ait üretim basamaklarından biri ile ilgili olarak farklı denemeler yaptırılır ve aynı üründe oluşan bu farklılıklar ile ilgili olarak dönem sonunda proje ödevi hazırlamaları beklenir.
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
|
:
|
yok
|
|
Öğrenme Çıktıları
|
1
-
Sütün bileşimi ve Süt işleme prosesleri hakkında bilgi sahibi olabilme
|
2
-
Süt ürünleri proses aşamaları hakkında bilgi sahibi olabilme
|
3
-
Süt ve ürünlerinin üretim basamaklarını deneysel düzenekte yorumlayabilme
|
4
-
Süt ve ürünleri konusunda gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olabilme
|
5
-
Dünya ve Türkiye süt sanayi hakkında bilgi sahibi olabilme
|
|
Haftalık Ders İçeriği
|
Hafta
1
|
Teorik
|
:
|
Süt nedir?. Dünya ve Türkiye'de süt endüstrisi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Süt ve ürünleri kalite analizlerinde kullanılan laboratuar gereçleri. Süt ve ürünlerinden numune alma teknikleri
|
|
Hafta
2
|
Teorik
|
:
|
Çiğ sütün bileşimi, çiğ süt kalitesi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Çiğ sütte özgül ağırlık ve refraktometre ile YKM analizleri
|
|
Hafta
3
|
Teorik
|
:
|
Çiğ süt kalitesi, sütün sağılması ve işletmeye nakli
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Çiğ sütte yağ tayini
|
|
Hafta
4
|
Teorik
|
:
|
Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Çiğ sütte laktoz ve protein analizleri
|
|
Hafta
5
|
Teorik
|
:
|
Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sütte asitlik ve pH analizleri
|
|
Hafta
6
|
Teorik
|
:
|
İçme Sütü Teknolojisi (Pastörize süt)
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Seperatör, homojenizatör ve pastörizatör ekipmanları tanıtımı
|
|
Hafta
7
|
Teorik
|
:
|
İçme sütü Teknolojisi (UHT Süt)
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
İçme sütlerinde homojenizasyon kontrolu ve enzim analizleri
|
|
Hafta
8
|
Teorik
|
:
|
Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -1
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Yoğurt sütünün standardizasyonu
|
|
Hafta
9
|
Teorik
|
:
|
Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -2
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Yoğurtta yağ, asitlik analizi
|
|
Hafta
10
|
Teorik
|
:
|
Peynir Teknolojisi – 1
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Peynir mayası kuvvet tayini ve problemleri, peynirde pıhtı oluşumu
|
|
Hafta
11
|
Teorik
|
:
|
Peynir Teknolojisi – 2
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Peynir de yağ, km, ve tuz analizleri
|
|
Hafta
12
|
Teorik
|
:
|
Tereyağı teknolojisi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Tereyağ analizleri
|
|
Hafta
13
|
Teorik
|
:
|
Koyulaştırılmış süt ve süttozu teknolojisi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Süt tozlarında nem tayini
|
|
Hafta
14
|
Teorik
|
:
|
Dondurma Teknolojisi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Dondurma miks hesaplamaları ve dondurma makinesinin tanıtımı
|
|
Hafta
15
|
Teorik
|
:
|
Genel Değerlendirme
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
|
|
ECTS İş Yükü
|
Aktivite Türü
|
Dönem İçerisinde
|
Sayısı
|
İş Yükü
|
Vize
|
Evet
|
1
|
2,00
|
Final
|
Hayır
|
1
|
2,00
|
Derse Katılım
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Laboratuvar
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Ders Sonrası Bireysel Çalışma
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Uygulama / Pratik Sonrası Bireysel Çalışma
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Ara Sınav Hazırlık
|
Evet
|
1
|
20,00
|
Final Sınavı Hazırlık
|
Evet
|
1
|
20,00
|
Ödev
|
Evet
|
2
|
14,00
|
Toplam Saat
|
|
|
170,00
|
ECTS
|
|
|
6,00
|
|
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
|
4 | 3 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 3 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 3 | 0 | 2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 | 2 | 2 | 0 | 0 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 0 | 2 | 2 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 3 | 0 |
|
|