Genel Tanıtım
|
Ders Adı
|
:
|
Gıda Kimyası I
|
Ders Kodu
|
:
|
GMD 2131
|
Dersin Seviyesi
|
:
|
Lisans
|
Dersin Derecesi
|
:
|
Lisans
|
Dili
|
:
|
Türkçe
|
Teorik Kredisi
|
:
|
2
|
Laboratuvar Kredisi
|
:
|
2
|
Uygulama Kredisi
|
:
|
0
|
AKTS
|
:
|
4
|
Ders Sorumlusu
|
:
|
|
Ders Tipi
|
:
|
Zorunlu
|
Anlatım Şekli
|
:
|
Yüzyüze
|
Ön Koşul Yan Koşul
|
:
|
Yok
|
Dersin Amacı
|
:
|
Gıda Bilimi ve Teknolojisine alt yapı oluşturmak üzere Gıda Kimyası konusunda temel bilgileri vermek
|
Dersin İçeriği
|
:
|
Su, proteinler, lipitler hakkında bilgi verilecek
|
Gerekli Kaynaklar
|
:
|
Bağdatlıoğlu, N. Gıda Kimyası-I ve II Ders notları
Bağdatlıoğlu, N. Gıda Kimyası-I ve II Ders sunumları, Bölüm web sayfası
Belitz, H.D.; Grosch, W.. 1999. Food Chemistry. Springer-Verlag, Berlin.
Saldamlı, İ. 2000. Gıda Kimyası. Hacettepe üniversitesi yayınları
Demirci, M. 2010. Gıda Kimyası. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 40
Heimann, W.. 1982. Fundamentals of Food Chemistry. Ellis Howood Limited, England
Owen, F.R. 1985. Food Chemistry. Marcel Dekker, Inc. Newyork
De Man, J.M.. 1990. Principles of Food Chemistry, Von Nostrand Reinhold, NY.
Keskin, H.. 1975. Gıda Kimyası. İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi Yayınları
|
Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
|
:
|
Dersin laboratuar uygulaması kısmında, 6 farklı deneyin yapılışı, sonuçların hesaplanması ve yorumlanması anlatılmakta ve uygulanmaktadır.
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
|
:
|
Deney raporları zamanında teslim edilmelidir.
|
|
Öğrenme Çıktıları
|
1
-
Su, proteinler ve lipitler ile ilgili temel bilgileri kullanabilme
|
2
-
Besin bileşenlerinin önemleri ve gıda işleme sırasında meydana gelen değişmeleri yorumlayabilme
|
3
-
rutin gıda analiz yöntemlerini deneysel olarak uygulayabilir ve sonuçları hesaplayıp, yorumlayabilme
|
4
-
Gıda Kimyasında edindiği bilgiler ile teknolojik sorunları çözebilme
|
5
-
Laboratuvar çalışmalarında disiplinli çalışma ve grup çalışması yapabilme
|
|
Haftalık Ders İçeriği
|
Hafta
1
|
Teorik
|
:
|
Gıda Kimyasının içeriği ve tarihçesi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Gıda Kimyası Laboratuarı tanıtımi ve kurallar
|
|
Hafta
2
|
Teorik
|
:
|
Gıdalardaki su, yapısı, özellikleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sularda sertlik tayini
|
|
Hafta
3
|
Teorik
|
:
|
su aktivitesi sorpsiyon izotermleri ile su aktivitesinin önemi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sularda sertlik tayini
|
|
Hafta
4
|
Teorik
|
:
|
Amino asitler, özellikleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Peynirde tuz tayini
|
|
Hafta
5
|
Teorik
|
:
|
Amino asitlerin bazı kimyasal reaksiyonları, sınıflandırılmaları
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Peynirde tuz tayini
|
|
Hafta
6
|
Teorik
|
:
|
Proteinlerin yapısı ve özellikleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Amino asit titrasyonu
|
|
Hafta
7
|
Teorik
|
:
|
Proteinlerin sınıflandırılmaları
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Amino asit titrasyonu
|
|
Hafta
8
|
Teorik
|
:
|
Vize sınavı
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Vize sınavı
|
|
Hafta
9
|
Teorik
|
:
|
Lipitler, tanımı ve sınıflandırılması
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Yağlarda serbest asitlik tayini
|
|
Hafta
10
|
Teorik
|
:
|
Basit lipitler, yağ asitleri ve adlandırılmaları, çeşitleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Yağlarda serbest asitlik tayini
|
|
Hafta
11
|
Teorik
|
:
|
Monoenoik, dienoik ve polienoik yağ asitleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Peroksit sayısı tayini
|
|
Hafta
12
|
Teorik
|
:
|
Yağların kimyasal kompozisyonu, gliseritler,
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Peroksit sayısı tayini
|
|
Hafta
13
|
Teorik
|
:
|
Bileşik Lipitler ve Türev Lipitler
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Yağlarda Kırılma indisi tayini
|
|
Hafta
14
|
Teorik
|
:
|
Yağlarda meydana gelen bozulmalar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Laboratuar sınavı
|
|
Hafta
15
|
Teorik
|
:
|
Genel Değerlendirme
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
|
|
|
|
ECTS İş Yükü
|
Aktivite Türü
|
Dönem İçerisinde
|
Sayısı
|
İş Yükü
|
Vize
|
Evet
|
1
|
2,00
|
Final
|
Hayır
|
1
|
2,00
|
Derse Katılım
|
Evet
|
15
|
30,00
|
Laboratuvar
|
Evet
|
15
|
30,00
|
Ders Öncesi Bireysel Çalışma
|
Evet
|
10
|
10,00
|
Ders Sonrası Bireysel Çalışma
|
Evet
|
10
|
10,00
|
Ara Sınav Hazırlık
|
Evet
|
1
|
20,00
|
Final Sınavı Hazırlık
|
Evet
|
1
|
20,00
|
Uygulama / Pratik Sonrası Bireysel Çalışma
|
Evet
|
10
|
10,00
|
Toplam Saat
|
|
|
134,00
|
ECTS
|
|
|
4,00
|
|
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
|
5 | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 5 | 1 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 | 0 | 3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 0 | 0 | 3 | 4 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
|
|