Genel Tanıtım
|
Ders Adı
|
:
|
Genel Mikrobiyoloji
|
Ders Kodu
|
:
|
GMD 2121
|
Dersin Seviyesi
|
:
|
Lisans
|
Dersin Derecesi
|
:
|
Lisans
|
Dili
|
:
|
Türkçe
|
Teorik Kredisi
|
:
|
2
|
Laboratuvar Kredisi
|
:
|
0
|
Uygulama Kredisi
|
:
|
2
|
AKTS
|
:
|
4
|
Ders Sorumlusu
|
:
|
|
Ders Tipi
|
:
|
Zorunlu
|
Anlatım Şekli
|
:
|
Yüzyüze
|
Ön Koşul Yan Koşul
|
:
|
Yok
|
Dersin Amacı
|
:
|
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.
|
Dersin İçeriği
|
:
|
Genel mikrobiyoloji dersi mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar ve mikroorganizmaların temel yapıları ve fonksiyonları üzerinde durur. Ayrıca mikroorganizmaların metabolizmaları, üreme, gelişme ve inhibisyonlarını anlatır. Uygulama konuları ise daha çok mikrobiyoloji laboratuvarının kullanım kuralları, mikroorganizmaların boyanması, mikroskobun kullanımı ve mikroskop altında bakteri, küf ve maya hücrelerinin incelenmesidir.
|
Gerekli Kaynaklar
|
:
|
Nural Karagözlü Genel Mikrobiyoloji Ders Notları
Nezihe Tunail. 2009. Mikrobiyoloji. Basım yeri, Ankara. Basan Yayın evi: Yazarın Kendisi
|
Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
|
:
|
Teorik dersler sınıfta bilgisayar destekli sunumlar eşliğinde yapılacak, laboratuvar çalışmaları ise araştırma görevlileri eşliğinde bireysel olarak öğrencilere verilecektir.
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
|
:
|
Uygulamadan yapılacak sınav/sınavlardan başarılı olamayan öğrenciler dersin final ve bütünleme sınavlarına giremezler.
|
|
Öğrenme Çıktıları
|
1
-
Gıda mikrobiyolojisi dersi için temel oluşturabilme
|
2
-
Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olabilme
|
3
-
Mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olabilme
|
4
-
Mikrobiyal üreme ve metabolizma bilgilerini kavrayabilme
|
5
-
Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olabilme
|
6
-
Aseptik teknik, kültür ve preperat hazırlama ve uygun sterilizasyon teknikleri gibi temel mikrobiyoloji teknikleri kavrayabilme
|
7
-
Işık mikroskobunu kullanabilme ve bilinmeyen bir mikroorganizmayı boyama yöntemlerini kullanarak özelliklerini belirleyebilme
|
|
Haftalık Ders İçeriği
|
Hafta
1
|
Teorik
|
:
|
Mikrobiyolojiye giriş
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Genel Laboratuvar Kuralları
|
|
Hafta
2
|
Teorik
|
:
|
Mikrobiyolojinin Tarihsel Gelişimi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Aseptik Çalışma Teknikleri
|
|
Hafta
3
|
Teorik
|
:
|
Mikroorganizmalarda taksonomi, tanımlama, ve sınıflandırma
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Aseptik Çalışma Teknikleri
|
|
Hafta
4
|
Teorik
|
:
|
Prokaryot hücre ve organelleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Mikroskop Kullanımı
|
|
Hafta
5
|
Teorik
|
:
|
Prokaryot hücre ve organelleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Mikroskop Kullanımı
|
|
Hafta
6
|
Teorik
|
:
|
Ökaryot Hücre Yapısı ve Fonksiyonları
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Basit Boyama
|
|
Hafta
7
|
Teorik
|
:
|
Ökaryot Hücre Yapısı ve Fonksiyonları
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Basit Boyama
|
|
Hafta
8
|
Teorik
|
:
|
Virüsler ve Bakteriyofajlar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Gram Boyama
|
|
Hafta
9
|
Teorik
|
:
|
Sınav haftası
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sınav haftası
|
|
Hafta
10
|
Teorik
|
:
|
Mikrobiyal üreme
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Gram Boyama
|
|
Hafta
11
|
Teorik
|
:
|
Mikroorganizmaların beslenme ve gelişmeleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Spor Boyama
|
|
Hafta
12
|
Teorik
|
:
|
Mikroorganizmaların Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Kontrolü
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Spor Boyama
|
|
Hafta
13
|
Teorik
|
:
|
Mikroorganizmaların Fiziksel ve Kimyasal Yöntemlerle Kontrolü
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Saf kültür hazırlama tekniği
|
|
Hafta
14
|
Teorik
|
:
|
Mikrobiyal genetik ve Bağışıklık
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Saf kültür hazırlama tekniği
|
|
Hafta
15
|
Teorik
|
:
|
Covid 19 ve gıdalarla ilişkisi, Bağışıklık
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sınav haftası
|
|
|
|
ECTS İş Yükü
|
Aktivite Türü
|
Dönem İçerisinde
|
Sayısı
|
İş Yükü
|
Vize
|
Evet
|
1
|
1,00
|
Final
|
Hayır
|
1
|
1,00
|
Derse Katılım
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Laboratuvar
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Ders Öncesi Bireysel Çalışma
|
Evet
|
14
|
42,00
|
Ara Sınav Hazırlık
|
Evet
|
1
|
2,00
|
Final Sınavı Hazırlık
|
Evet
|
1
|
3,00
|
Toplam Saat
|
|
|
105,00
|
ECTS
|
|
|
4,00
|
|
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
|
0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 4 | 4 | 0 | 4 | 3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
|