Genel Tanıtım
|
Ders Adı
|
:
|
Gıda Mikrobiyolojisi
|
Ders Kodu
|
:
|
GMD 2132
|
Dersin Seviyesi
|
:
|
Lisans
|
Dersin Derecesi
|
:
|
Lisans
|
Dili
|
:
|
Türkçe
|
Teorik Kredisi
|
:
|
2
|
Laboratuvar Kredisi
|
:
|
0
|
Uygulama Kredisi
|
:
|
2
|
AKTS
|
:
|
4
|
Ders Sorumlusu
|
:
|
|
Ders Tipi
|
:
|
Zorunlu
|
Anlatım Şekli
|
:
|
Yüzyüze
|
Ön Koşul Yan Koşul
|
:
|
Yok
|
Dersin Amacı
|
:
|
Gıda Mühendisliği mesleği içerisinde gıda mikrobiyolojisinin önemini kavrayarak, gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkiyi kurabilecek; bu ilişkiyi analiz edebilecek ve gıda sanayiinde mikroorganizmaların kullanımı hakkında bilgi birikimine sahip olabilecek ve bir gıdanın mikrobiyolojik analizini yaparak sonuçları yorumlayabilecek öğrenci yetiştirmek.
|
Dersin İçeriği
|
:
|
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları ve üremelerini etkileyen faktörler, gıda muhafaza ilkeleri, gıdalardaki indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, çeşitli gıda gruplarındaki mikroorganizmalar, mikrobiyal bozulmalar ve fermentasyon mikrobiyolojisi ve HACCP sistemi ile ilgili bilgiler vermektir.
Ayrıca mikrobiyolojik analiz amacıyla gıda homojenatlarının hazırlanması, örneklerin analize alınması, gıdaların temel mikrobiyolojik analizlerini yaparak mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi ve analiz sonucunun yorumlanmasını sağlanmaktır.
|
Gerekli Kaynaklar
|
:
|
Nural Karagözlü Gıda Mikrobiyolojisi Ders Notları
Ders Kitabı:
• Gıda Mikrobiyolojisi. Ed. A. Ünlütürk, F. Turantaş. Mengi Tan Basımevi, Çınarlı İzmir, 2000.
• Gıda Mikrobiyolojisi. Ed. O. Erkmen. Efil Yayınevi, Ankara, 2010.
Yardımcı Kitaplar:
• Food Microbiology. W. C. Frasier, D. C. Westhoff. McGraw-Hill Book Company, New York. 1988.
• Food Microbiology, Fundamentals and Frontiers. Ed. M. P. Doyle, L. R. Beuchat, T. J. Montville. ASM Press, Washington D.C.. 1997.
|
Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri
|
:
|
Dersin teorik ve laboratuvar kısımları haftalık içerik bölümünde verilen düzende işlenmektedir.
Teorik ders bilgisayarda hazırlanan sunumlar yardımıyla sektörel örneklemelerle öğrencilere aktarılmaktadır.
Dersin laboratuvar kısmında ise iki asistan gözetiminde gıdaların mikrobiyolojik analizinde kullanılan temel analiz yöntemleri öğretilmektedir.
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
|
:
|
Uygulamadan yapılacak sınav/sınavlardan başarılı olamayan öğrenciler dersin final ve bütünleme sınavlarına giremezler.
|
|
Öğrenme Çıktıları
|
1
-
Gıda mikrobiyolojisinin önemini kavrayabilme
|
2
-
Gıda, mikroorganizmalar, gıdaların bozulması, gıda kaynaklı hastalıklar, gıdaların saklanması gibi konularda ilişki kurabilme
|
3
-
Gıda sanayinde mikroorganizmaların kullanımı konusunda bilgi birikimine sahip olabilme
|
4
-
Gıdaların mikrobiyolojik analizini yaparak sonuçları yorumlayabilme
|
|
Haftalık Ders İçeriği
|
Hafta
1
|
Teorik
|
:
|
Gıda mikrobiyolojisine giriş
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Besiyeri hazırlama
|
|
Hafta
2
|
Teorik
|
:
|
Mikrobiyal bulaşma kaynakları.
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Dilüsyon hazırlama ve aerobik mezofilik canlı sayımı
|
|
Hafta
3
|
Teorik
|
:
|
Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Toplam koliform analizi
|
|
Hafta
4
|
Teorik
|
:
|
Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler,
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Fekal koliform ve Escherichia coli analizi
|
|
Hafta
5
|
Teorik
|
:
|
Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Pastörize sütte koliform analizi
|
|
Hafta
6
|
Teorik
|
:
|
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Maya ve küf sayımı
|
|
Hafta
7
|
Teorik
|
:
|
Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, gıda muhafaza ilkeleri, kontaminasyonun önlenmesi,
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Staphylococcus aureus sayımı
|
|
Hafta
8
|
Teorik
|
:
|
Mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdalarda mikrobiyal gelişimin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Salmonella aranması
|
|
Hafta
9
|
Teorik
|
:
|
Sınav haftası
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sınav haftası
|
|
Hafta
10
|
Teorik
|
:
|
Et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde, yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Ozmofilik maya sayımı
|
|
Hafta
11
|
Teorik
|
:
|
Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinde, hububat ve hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri,
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Aerobik sporlu bakteri sayımı
|
|
Hafta
12
|
Teorik
|
:
|
Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, Fermentasyon mikrobiyolojisi ve fermente gıdalar
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Membran filtrasyon tekniği ve Swab yöntemi
|
|
Hafta
13
|
Teorik
|
:
|
Örnekleme, örnekleme planları, mikrobiyolojik analizler, mikrobiyolojik standartlar, gıdaların mikrobiyolojik kalitelerinin kontrolünde kullanılan metotlar, bazı gıdalarda uygulanan mikrobiyal kalite kontrol uygulamaları
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Anaerobik kültür teknikleri
|
|
Hafta
14
|
Teorik
|
:
|
Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları.
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Genel tekrar
|
|
Hafta
15
|
Teorik
|
:
|
Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları.
|
Pratik
|
:
|
|
Laboratuvar
|
:
|
Sınav haftası
|
|
|
|
ECTS İş Yükü
|
Aktivite Türü
|
Dönem İçerisinde
|
Sayısı
|
İş Yükü
|
Vize
|
Evet
|
1
|
1,00
|
Final
|
Hayır
|
1
|
1,00
|
Laboratuvar
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Derse Katılım
|
Evet
|
14
|
28,00
|
Ders Öncesi Bireysel Çalışma
|
Evet
|
14
|
14,00
|
Ders Sonrası Bireysel Çalışma
|
Evet
|
14
|
14,00
|
Ara Sınav Hazırlık
|
Evet
|
1
|
8,00
|
Final Sınavı Hazırlık
|
Evet
|
1
|
8,00
|
Quiz
|
Evet
|
1
|
5,00
|
Toplam Saat
|
|
|
107,00
|
ECTS
|
|
|
4,00
|
|
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
|
3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 | 4 | 4 | 5 | 0 | 3 | 0 | 0 | 3 | 4 | 3 | 0 | 4 | 0 | 0 | 5 | 0 | 0 | 4 | 4 | 4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 5 | 0 |
|
|