Süt Teknolojisi
İndir Yazdır
 
Genel Tanıtım
Ders Adı : Süt Teknolojisi
Ders Kodu : GMD 3133
Dersin Seviyesi : Lisans
Dersin Derecesi : Lisans
 Dili : Türkçe
Teorik Kredisi : 2,00
Laboratuvar Kredisi : 0,00
Uygulama Kredisi : 0,00
AKTS : 3,00
Ders Sorumlusu : Dr. Öğr. Üyesi Aslı AKPINAR
Ders Tipi : Zorunlu
Anlatım Şekli : Yüzyüze
Ön Koşul Yan Koşul : Yok
Dersin Amacı : Sütün bileşimi ve kimyasal yapısı, çiğ süt kalitesi, süt ürünleri (içme sütü, peynir, yoğurt, tereyağı, süttozu, dondurma) teknolojisinin öğretilmesi ve süt ürünleri üretim basamaklarının deneysel yöntemlerle öğretilmesi
Dersin İçeriği : Süt ve süt ürünlerinin bileşimleri, içme sütü, yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, süttozu, dondurma üretim prosesleri, ürün kalitesini etkileyen faktörler ile süt ve ürünlerinde kalite analizleri
Gerekli Kaynaklar : 1. Mustafa METİN Süt teknolojisi Ege Üniversitesi Müh.Fak.Yayın No:33 Bornova-1998 2. Karagözlü, C. 2013. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir. 3. Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara 4. Mustafa Üçüncü Süt ve Mamülleri Teknolojisi Ege Üniversitesi Müh.Fak.Yayın Bornova 5. Metin, M., Öztürk, G.F., Süt Mamulleri Analiz Yöntemleri, EMYO Yayınları, No.24. 6. Karagözlü, C., Akbulut, N. 2012 Laboratuvar Tekniği. EÜ Yayınları. Bornova – İzmir
Planlanan Faaliyetler Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri : Ders notları dönem başında öğrenciye verilir ve ders sınıfta Öğretim üyesi tarafından slaytlarla desteklenmiş olarak anlatılır. Öğrencilerin soruları cevaplandırılır.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : yok
 
Öğrenme Çıktıları
1 - Sütün bileşimi ve Süt işleme proseslerini bilgi sahibi olabilme
2 - Süt ürünleri proses aşamaları hakkında bilgi sahibi olabilme
3 - Süt ve ürünlerinin üretim basamaklarını deneysel düzenekte yorumlayabilme
4 - Süt ve ürünleri konusunda gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olabilme
5 - Dünya ve Türkiye süt sanayi hakkında bilgi sahibi olabilme
 
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik : Süt nedir?. Dünya ve Türkiye’de süt endüstrisi
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : Çiğ sütün bileşimi, çiğ süt kalitesi
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : Çiğ süt kalitesi, sütün sağılması ve işletmeye nakli
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : Süt sanayinde temel prosesler (depolama, ısıtma, homojenizasyon, seperasyon, deodorizasyon, standardizasyon)
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : İçme Sütü Teknolojisi (Pastörize süt)
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : İçme Sütü Teknolojisi (UHT süt)
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : Vize
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta Teorik : Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -1
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta 10  Teorik : Yoğurt ve fermente süt ürünleri Tekn. -2
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta 11  Teorik : Peynir Teknolojisi – 1
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta 12  Teorik : Peynir Teknolojisi – 2
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta 13  Teorik : Tereyağı teknolojisi
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta 14  Teorik : Koyulaştırılmış süt ve süttozu teknolojisi ile Dondurma Teknolojisi
Pratik :
Laboratuvar :
 
Hafta 15  Teorik : Genel Değerlendirme
Pratik :
Laboratuvar :
 
 
ECTS İş Yükü
Aktivite Türü Dönem İçerisinde Sayısı İş Yükü
Vize Evet 1 2,00
Final Hayır 1 2,00
Derse Katılım Evet 14 28,00
Ara Sınav Hazırlık Evet 1 15,00
Final Sınavı Hazırlık Evet 1 15,00
Ödev Evet 1 15,00
Ders Sonrası Bireysel Çalışma Evet 14 14,00
Toplam Saat 91,00
ECTS 3,00
 
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
  123456789101112
1430100000000
2430200000000
3420235000000
4200220032222
5022030000230