Kuruluş : 2010 yılında CBÜ Eğitim Fakültesi Bünyesinde kurulan bölümümüz YÖK kararıyla 2012 yılında İlahiyat Fakültesine aktarılmıştır. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Programına 2013-2014 öğretim yılından itibaren öğrenci alınmaya başlamıştır.
Kazanılan Derece : İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları : Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Türkiye ve yabancı ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarından Celal Bayar Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için, Yüksek öğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili şartlar uygulanır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Öğrenci 4 yıllık eğitimi esnasında yüksek öğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alanında 240 AKTS kredisine sahip lisans derecesi sistemine tabidir.
Dereceyi alabilmek/programı tamamlamak için her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem/yarıyılsonu sonu sınavları vardır. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 2 yarıyıl okullarda uygulama yapmış olması gerekmektedir.
Program Profili : Dinin özgün ve evrensel değerleri hakkında akademik prensiplere uygun, toplumun ihtiyaçlarıyla uyumlu bilgi üreten, bu bilgileri İslâmî değerlere ve çağın ihtiyaçlarına uygun biçimde yorumlayan, bireyin ruh sağlığı ve toplumun huzuru için doğru ve etkin biçimde aktaran ve bunları tarihî ve kültürel kimliğimizin korunup geliştirilmesi doğrultusunda yayan, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü ve nitelikli bir bölümü olmayı hedefliyoruz.
Amacımız, dini, temel kaynaklarından hareketle objektif şekilde öğrenen; meselelere eleştirel ve sorgulayıcı bakabilen, özgün düşünce üretebilen; bilginin öğrenilmesi, uygulanması ve yayılmasını ilke edinen; ülkesini, milletini, insanlığı ve mesleğini seven; ahlâkî, kültürel ve sosyal değerlere bağlı; topluma ve insanlığa yararlı olma idealini özümsemiş; iletişim ve empati becerileri gelişmiş, mesleki açıdan yetkin ve özgüveni yüksek öğretmenler yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Bölümümüz mezunları, lisans üstü eğitimlerine devam edebildikleri gibi, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet ve özel okullarda öğretmen olarak çalışabilmekte, zaman zaman da Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev alabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden Felsefe ve Din Bilimleri, Temel İslam Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları, Eğitim Bilimleri vb. diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak CBÜ Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Mezuniyet Koşulları : Öğrencinin mezun olabilmesi için 4 yıllık eğitimi sonunda 240 AKTS kredisine sahip olması, hiçbir dersten başarısız olmaması gerekmektedir. Ayrıca Kümülatif Ortalama da 4.00 üzerinden 2.00 olmalıdır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam gün
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Bölüm/Program Başkanı:
Prof. Dr. Halit EV
e-posta: halit.ev@bayar.edu.tr
Tel: 0236-2011000
Bölüm Olanakları : Yeni kurulmuş olmak bölümümüz için en önemli fırsat olarak görünmektedir.