Kuruluş : Turgutlu Meslek Yüksekokulu iki yıllık eğitim ve öğretim vermek üzere 30.03.1994 tarihinde kurulmuştur.
2002-2003 eğitim öğretim yılında Elektrik ve Enerji Teknolojileri Bölümü Elektrik Programı II. Öğretim ve 2008-2009 eğitim öğretim yılında örgün öğretim programında eğitim ve öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece : Eğitimini başarıyla tamamlayanlara ön lisans diploması ve Elektrik Teknikeri unvanı verilir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Önlisans
Kabul ve Kayıt Koşulları : Meslek Lisesi grubundan başvuran öğrencilerden YGS'ye girmeyen adaylardan ilgili ortaöğretim alanlarından mezun olanlar.
Meslek liselerinden veya genel liselerden YGS'den yeterli puanı alanlar, meslek alanına bakılmaksızın bölümümüze yerleştirilebilirler.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Daha önce herhangi bir yükseköğrenim kurumlarında öğrenimini tamamlamış veya yarıda bırakmış öğrencilerin durumlarını belgelendirmeleri şartı ile müfredata uygun derslerden muafiyetleri sağlanabilir. Ayrıca, bölümümüzün zorunlu müfredatında yer alan İngilizce dersi için her öğretim yılı başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu dersden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamlayan ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler bu sınava girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Elektrik ve Enerji Teknolojileri Bölümüne kayıt yaptıran öğrencilerin mezun olup önlisans derecesini alabilmeleri için ders planında yer alan toplam 120 AKTS karşılığı dersi başarıyla vermiş olmaları ve 60 iş günü mesleki stajlarını ve staj raporlarını tamamlamaları gerekmektedir.
Program Profili : Bölüme kayıt yaptıran öğrencilerimiz, iki yıl ve dört yarıyılda meslek eğitimine tabi olurlar. Birinci yıl yaz döneminde 30 iş günü ve ikinci yıl yaz döneminde 30 iş günü veya ikinci yıl 60 iş günlük staj zorunluluğu vardır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Elektrik ve Enerji Teknolojileri Bölümü Mezunları, Kamu ve özel sektörde "Elektrik Teknikeri" unvanıyla kendi işyerlerini kurup yönetmeliklerle belirlenmiş yetki sınırları dahilinde Elektrik Taahhüt İşlerini yapabilecekleri gibi, başta TEDAŞ, TEİAŞ, TÜRK TELEKOM, GSM Şirketleri, olmak üzere enerji iletim ve dağıtım şirketlerinde, haberleşme altyapısı ve hizmeti sunan şirketlerde veya endüstriyel otomasyon hizmeti gerektiren bir çok özel ve resmi kurumda mühendis ve teknisyen arasında teknik ara elemanı olarak görev alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Bölüm mezunları sınavsız olarak açık öğretimin bazı programlarına devam edebilirler. Uygulanan uyum programında başarılı olanlar 3. sınıftan devam ederler. Alanları dışında (işletme, iktisat vb) bir alandan lisans diplomasına sahip olurlar.
Mezuniyet sonrası yapılan ve alanlarında belirlenen bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile girerek eğitimlerini sürdürebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Sınavlar Celal Bayar Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim, Sınav, Değerlendirme ve Öğrenci İşleri Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Buna göre geçme notu bir arasınav ve dönem sonu sınavı ile belirlenmektedir. Dönem sonu sınavından en az 60/100 alınması zorunludur. Bunun yanında ders öğretim elemanının belirleyeceği dönem içi çalışmalara yönelik değerlendirmeler için, not giriş sisteminde gerekli esneklikler tanımlanmış olup, ödev, dönem ödevi, kısa sınavlar, dönem projesi gibi çalışmalar ile öğrenci değerlendirilmektedir.
Mezuniyet Koşulları : Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan başarılı olan öğrencilere "Elektrik Teknikeri" alanında önlisans diploması verilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam Zamanlı(Örgün ve İkinci öğretim)
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu
Belediye Fidanlık Tesisleri 45400 Turgutlu MANİSA
http://www2.bayar.edu.tr/turgutlumyo/
TMYO SANTRAL PBX 0 (236) 313 55 02
TMYO SANTRAL 0 (236) 314 55 08
TMYO SANTRAL 0 (236) 314 40 40
TMYO ÖZEL KALEM 0 (236) 312 48 88
TMYO FAKS 0 (236) 314 45 66
ELEKTRİK ve ENERJİ TEKNOLOJİLERİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI 0 (236) 313 55 02 /158
Bölüm Olanakları : Bölümün teorik derslerinin yanında;Elektromekanik kumanda sistemleri Uygulamaları, Transformatör, Asenkron ve senkron Makine Uygulamaları ve Deneyleri, PLC Simülasyon ve Programlama Uygulamaları, SCADA Uygulamaları, Elektriksel ve elektroniksel ölçümlerin yapılabildiği Ölçme Laboratuvarı ile Endüstriyel Elektronik uygulamalarının yapılabildiği laboratuarlar mevcuttur.