Kuruluş : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İşletme Yönetimi (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı 2024-2025 akademik yılı güz döneminde eğitim-öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece : Mİşletme Yönetimi (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Tezli Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları : Başvuracak adaylarda aranan özellikler;
1. İşletme veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi,
2. İşletme Yönetimi (İngilizce) Yüksek Lisans Programına başvuracak adayların Lisans mezuniyet ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması,
3. Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) eşit ağırlık puanının en az 55 olması,
4. Üniversitelerarası Kurulca geçerliliği kabul edilmiş yabancı dil sınavlarının herhangi birinden en az 65 olması,
5. Giriş sınavlarında başarı notunun en az 65 olması (Başarı notu, ilgili ALES puanının %50'sinin, lisans not ortalamasının %30’unun ve mülakat sınav notunun %20'sinin toplamıdır. Mülakata girmeyen öğrencilerin başarı notu hesaplanmaz.)
6. Yerleştirme puanı 65 ve üzerinde olan adaylar puanlarına göre en yüksekten başlayarak sıralanır. Kontenjan dâhilindeki adaylar başvurdukları programlara kesin kayıt hakkı kazanır. Sıralamaya giren diğer adaylar yedek olarak belirlenir ve ilgili enstitü müdürlüğü tarafından ilan edilir. Sıralamada eşitlik olması halinde, sırasıyla ALES puanı, lisans not ortalaması, yabancı dil puanı yüksek olan adaya öncelik verilir.
7. Aday öğrencilerin 4’lük not sistemindeki lisans mezuniyet ortalamalarının yüzlük not sistemine göre değerlendirilmesi, varsa kendi üniversitelerince yoksa Yükseköğretim Kurulunca belirlenen eşdeğerlilik tablosuna göre yapılır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Enstitünün herhangi bir anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun yüksek lisans programında, en az bir yarıyılı tamamlamış başarılı öğrenciler, programa yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Öğrencinin başarılı olarak kabulü, yatay geçiş yaptığı tarihe kadar almış olduğu derslerin tümünden başarılı olmuş ve disiplin cezası almamış olması şartına bağlıdır. Yatay geçiş hakkı kazanan öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarılı oldukları derslerden muaf tutulmalarını talep edebilirler. Lisans veya yüksek lisans derecesini farklı alanda veya yüksek öğretim kurumunda elde etmiş aday öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : İşletme Yönetimi (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı, bir eğitim-öğretim dönemi 30 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, seminer ve tez çalışması dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Programın süresi, derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup azami tamamlama süresi altı yarıyıldır. Bu sürenin ilk dört yarıyılında derslerin başarıyla tamamlanması gerekir. Programın asgari süresi üç yarıyıldır.
Program Profili : İşletme Yönetimi (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı (MBA), işletme alanından mezun öğrencilerin yanı sıra diğer disiplinlerden gelen öğrencilere, işletmecilik alanında ileri düzey bilgi ve beceriler ile yabancı dilde işletme alanındaki akademik dil becerilerini geliştirme, araştırma yapma ve yazma olanağının öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır. Öğrencilerin seçecekleri dersler ile genel işletmecilik alanının yanı sıra finans, muhasebe, üretim, pazarlama, yönetim ve sayısal yöntemler gibi alanlarda da uzmanlaşma imkânı bulabilmektedirler. Aynı zamanda MBA programımız, girişim faaliyetinde bulunmak isteyen öğrencilere girişimcilik, organizasyon ve yönetim alanlarındaki derslerle yol gösterici çıktılar oluşturmayı hedeflemektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : 1. Kamu ve özel sektör alanında Bankacılık, Finans, İnsan Kaynakları, Muhasebe, Üretim Yönetimi ve Pazarlama gibi birçok alanda çalışma imkânı bulabilme
2. Kamu kurum ve kuruluşlarında uzman, uzman yardımcılığı, müfettişlik vb. pozisyonlarda çalışma imkânı bulabilme
3. Akademik kariyer yapabilme
4. Eğitimin yabancı dilde olmasından dolayı ilgili alanlarda global işgücü piyasasında yer edinebilme imkânı bulabilme

Üst Derece Programlarına Geçiş : Mezunlar, aynı veya ilgili alanlarda doktora programlarına başvuru yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Sınavlar, ara sınav, final ve bütünleme sınavlarından oluşur. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve ders notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders plânında belirtilir. Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun başarı notuna katkısı %40’tan az, %60’tan fazla olamaz. Harf notu aralıklarının belirlenmesi dersin öğretim üyesi tarafından gerçekleştirilir. %70 derslere katılım oranı ile devam sağlandığı takdirde bir dersten başarılı olabilmek için harf notunun en az CC olması gerekir. Tez çalışması, uzmanlık alan dersi ve seminer gibi dersler başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir ve not ortalaması hesaplamasına katılmaz.
Mezuniyet Koşulları : 1. Tez savunma sınavında başarılı olmak
2. Azami süre içerisinde mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak.
3. Yüksek lisans tezinin tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış ve ciltlenmiş en az iki kopyasını tez savunma sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Lisansüstü Enstitüsüne teslim etmek.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi
45140 MANİSA
Telefon: (0236) 201 10 00
Program Başkanı: Prof. Dr. Mustafa TEPECİ (e-mail: mtepeci@yahoo.com; mustafa.tepeci@cbu.edu.tr)

Bölüm Olanakları : İşletme Yönetimi (İngilizce) Tezli Yüksek Lisans Programı İşletme Fakültesinde görevli 1 profesör, 5 doçent ve 3 doktor öğretim üyesi ile 3 araştırma görevlisine ek olarak diğer fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki çok sayıda öğretim elemanı tarafından, gelişmiş teknik donanıma sahip Enstitü ve İşletme Fakültesi binaları ve dersliklerinde yürütülmektedir. Ayrıca öğrenciler kampüs içerisinde yer alan Üniversite Kütüphanesinin tüm basılı ve elektronik kaynaklarından yararlanabilirler.