Kuruluş : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksek Okulu 1992 yılında kurulmuştur. Tasarım Bölümü kapsamında kurulmuş olan Moda Tasarımı Programı; her sezon kendini yenileyen ve sürekli gelişen moda endüstrisinin hızlı doğasına uygun niteliklerle donanmış, alanıyla ilgili her türlü kültürel, sanatsal ve teknolojik gelişmeyi yakından takip ederek estetik ve çağdaş tasarımlar gerçekleştirme becerisine sahip, yenilikçi (inovatif) moda tasarımcıları yetiştirmek üzere 2008-2009 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir.
Kazanılan Derece : Moda Tasarımı Ön Lisans Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Önlisans
Kabul ve Kayıt Koşulları : Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanından yeterli puan almak gerekmektedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Programa kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarında başarmış oldukları derslerden muaf tutulabilirler. Ayrıca; yabancı dil dersi ve ilgili kurulların önerisi ve Senato'nun uygun gördüğü dersler için her eğitim-öğretim yılının başında muafiyet sınavı açılır. Muafiyet sınavından 65 veya üstü not alan öğrenciler bu derslerden muaf sayılırlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Programda mevcut olan derslerin tümünden (120 AKTS karşılığı) başarılı olmak, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajlarını tamamlamak.

Program Profili : Tasarım Bölümü Moda Tasarımı Programı Türk Tekstil ve Moda Endüstrisi'nin küresel çapta gereksinim duyduğu tasarımcı profilini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef; öğrencileri orijinal tasarım fikirleri ortaya koyabilen, pazar ve trend araştırması yapabilen, çağdaş kalıp ve dikim teknikleriyle donamış, doğru sunum, pazarlama, satış ve iletişim tekniklerini kullanabilen tasarımcılar olarak sektöre kazandırmaktır.

Moda Tasarım Ön lisans Programı, dört yarıyıllık süreyi kapsamak üzere toplam 120 ECTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler her yarıyıl zorunlu dersleri ve seçmeli dersleri alabilirler. Meslek dersleri, öğrencilerin ilgili uzmanlık alanını öğrenmeleri için zorunludur. Seçmeli dersler ise öğrencilerin kişisel gelişimine ve okul koşullarına göre belirlenmektedir. Staj çalışması, öğrencilerin ilgili sektörde yapacakları sektörel bir eğitimdir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Moda Tasarımı Programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda geniş bir iş olanağına sahiptir.
Sektörde;
1. Moda tasarımcısı (stilist),
2. Kalıp uzmanı (modelist),
3. Aksesuar tasarımcısı,
4. Tekstil tasarımcısı (desen, kumaş tasarımcısı) olarak görev alabilir ya da
5. Moda girişimcisi olarak kendi moda evlerini ya da stüdyolarını açarak kişiye özel giysi tasarımı gerçekleştirebilirler.

Konfeksiyon sektörünün tasarım departmanları yanı sıra;
6. Koleksiyon planlama, kesim, kalıp, üretim, kalite kontrol ve pazarlama departmanlarında,
7. Dokuma-örme- baskı departmanlarında,
8. Tekstil fabrikalarının desen tasarım, ürün geliştirme departmanlarında,
9. Moda işletmelerinin ithalat/ihracat birimlerinde ve müşteri ilişkileri departmanlarında,
10. Bilgisayar destekli tekstil ve tasarım programları pazarlaması yapan ve eğitim veren kurumlarda,
ürün ve marka sorumlusu, satın alma uzmanı olarak istihdam edilebilirler.

Ayrıca mezunlar kendi alanlarına ek olarak;
11. Moda dergileri için moda editörlüğü, moda fotoğrafçılığı, moda ve stil danışmanlığı,
12. Moda mağazacılığı/perakendeciliği için moda pazarlamacı ve görsel/vitrin düzenleme sorumlusu,
13. Sanal/online moda mağazacılığı için kategori sorumluluğu,
14. Sahne sanatları sektöründe kostüm tasarımcısı olarak,
15. Moda ajanslarında (moda aksesuarları,podyum, ışık, ses, efekt, koreografi, müzik, vb. departmanlarda) görev alabilmekte ya da
16. Birden fazla moda markası için serbest tasarımcı (freelance) olarak koleksiyon/kalıp hazırlayabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Moda Tasarımı Programından mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile;

Moda Giyim Tasarımı
Moda Tasarımı
Moda ve Tekstil Tasarımı
Tekstil
Tekstil Mühendisliği
Tekstil Tasarımı
Tekstil ve Moda Tasarımı gibi bölümlere geçiş yapabilmektedir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye alınarak belirlenmektedir. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ ın üzerine çıkarmak zorundadır.
Mezuniyet Koşulları :
Programda mevcut olan derslerin tümünden (120 AKTS karşılığı) başarılı olmak, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajlarını tamamlamak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Bu program tam zamanlı olarak eğitim vermektedir.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Manisa Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksekokulu, Ankara Asfaltı 6. Km. Salihli/Manisa Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Gülşen Şefika EKMEKCİ
sefika.berber@cbu.edu.tr
+902367162000
Bölüm Olanakları : Bilgisayar destekli tasarım ve kalıp laboratuvarları
Moda tasarım ve çizim atölyeleri
Kalıp atölyesi
Giysi üretim atölyeleri
Deri konfeksiyon atölyesi
Projeksiyon destekli eğitim verilebilecek sınıflar
Projeksiyon, ses sistemi donanımı ve internet bağlantısı olan konferans salonu