Kuruluş : Muradiye Kampüsü’nde bulunan MCBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü 20.Temmuz.1982 tarihinde yürürlüğe giren "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname" hükümlerine dayalı olarak 1993-1994 eğitim- öğretim yılı güz yarıyılında öğretime başlamıştır.
Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı Spor Yönetimi Doktora Programı 2020 yılında açılmış olup, 2020-2021 öğretim yılı Güz döneminde ilk Öğrenci kabulü gerçekleştirmiştir.
Kazanılan Derece : Spor Yönetimi Doktora Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları : Doktora programlarına kaydolabilmek için adaylarda aranan şartlar şunlardır:
1. Lisans diplomasına sahip olması,
2. Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) eşit ağırlık puanının en az 55 olması,
3. Yabancı Dil Sınavı (YDS) puanının en az 55 veya Üniversitelerarası Kurul tarafından geçerliliği kabul edilmiş yabancı dil sınavlarının herhangi birinden eşdeğer puan alması,
4. Başarı notunun en az 70 olması gerekir. Başarı notu, ALES puanının %50'si, lisans başarı notunun %30'u ve mülakat sınav notunun %20'sinin toplamıdır. Mülakata girmeyenlerin başarı notu hesaplanmaz.
Ayrıntılı bilgiye Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü internet sayfasındaki Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinden ve başvuru dönemindeki ilanlarda yer alan özel şartlar kısmından ulaşılabilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Enstitünün başka bir anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında, en az bir yarıyılı tamamlamış, disiplin cezası almamış ve başarılı olmuş öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilirler. Yatay geçiş hakkı kazanan öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarmış oldukları derslerden muaf tutulmalarını talep edebilirler. Ayrıca, lisans veya yüksek lisans derecesini farklı alanda veya yüksek öğretim kurumunda elde etmiş aday öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Program Profili : Program, Spor Yönetimi alanında teorik ve uygulamalı güncel bilgiler sunarak, alanıyla ilgili çağın gerektirdiği uzmanlığa sahip, analitik düşünebilen nitelikli Spor Yönetimi profesyonelleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Program mezunları, Spor Yönetimi alanında uzmanlaşma imkânı sağlayarak, mezunlar özel ve kamu sektöründe veya akademisyen olarak üniversitelerde çalışabilirler
Üst Derece Programlarına Geçiş : Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon için başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Sınavlar, ara sınav, final ve bütünleme sınavlarından oluşur. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve ders notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun başarı notuna katkısı %40’tan az, %60’tan fazla olamaz. %70 derslere katılım oranı ile devam sağlandığı takdirde bir dersten başarılı olabilmek için harf notunun en az CC olması gerekir. Tez çalışması, uzmanlık alan dersi ve seminer gibi dersler başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları : 1. Tez savunma sınavında başarılı olmak
2. Mezuniyet için gerekli diğer koşulları sağlamak.
3. Doktora tezinin tez yazım kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış ve ciltlenmiş en az üç kopyasını tez savunma sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde Sosyal Bilimler Enstitüsüne teslim etmek.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Doktora eğitimi tam zamanlı olarak yürütülmektedir.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü):
Program Başkanı: Doç. Dr. Kadir YILDIZ,
Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi Manisa/Türkiye;
e-mail: kadir.yildiz@cbu.edu.tr; kadiryildiz80@hotmail.com
Telefon: +902362314645; fax: +902362313001.
AKTS koordinatörü- Doç. Dr. Kadir YILDIZ; kadir.yildiz@cbu.edu.tr; kadiryildiz80@hotmail.com
Bölüm Olanakları : Programda eğitim, Program öğretim elemanlarına ek olarak fakültenin diğer programlarındaki öğretim elemanları tarafından, gelişmiş teknik donanıma sahip Enstitü ve SBF'nin yeni bina ve dersliklerinde yürütülmektedir. Öğrenciler yakınlarında yer alan Üniversite Kütüphanesinin tüm basılı ve elektronik kaynaklarından yararlanabilirler.