Kuruluş : Temelleri 1975 yılında kurulan Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Muhasebe Ön Lisans Yüksekokuluna dayanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1992 yılında kurulan Celal Bayar Üniversitesi’nin ilk ve kurucu fakültesidir. Bu fakülte bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren İşletme Bölümü, aktif olarak “Muhasebe ve Finansman”, “Yönetim ve Organizasyon”, “Üretim Yönetimi ve Pazarlama” ve “Sayısal Yöntemler” Anabilim Dallarından oluşmaktadır.
Kazanılan Derece : İşletme, Lisans Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları : Ülkemizde, üniversitelere giriş için YKS seçme sınavlarında başarılı olmak gereklidir. T.C. vatandaşları için Lisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana ve Açık öğretim fakülteleri hariç başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmama şartına bağlıdır. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinden yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilmektedir.
Kayıt için gerekli belgeler;
1. Lise ve dengi okul diploması,
2. Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS)'nin ilgili alanından yeterli puan alarak ilgili bölüme yerleştirilmiş olduğunu gösterir sonuç belgesi
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Üniversitemizde eğitim-öğretim dili Türkçedir. Ancak, yabancı dil hazırlık sınıfına yer veren bölüm ve programlarda, eğitim ve öğretimin bir kısmı veya tamamı belirlenen yabancı dilde yapılabilir. Fakültemizde hazırlık programlarından yararlanma öğrencinin isteğine bağlıdır.
İlgili kurulların önerisi ve Senatonun kararı ile muaf olunması uygun görülen dersler ile Yabancı Dil dersi için her eğitim-öğretim yılının başında muafiyet sınavı açılır. Muafiyet sınavından 65 veya üstü not alan öğrenciler bu derslerden muaf sayılırlar
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Programda mevcut olan (dönemlik 30 olmak üzere, toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorunluluğu vardır.
Program Profili : İşletme lisans eğitimimizde, öğrencilerimizin esnek bir düşünce yapısıyla küresel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için işletmeciliğin temel kuralları ve ilkeleri teorik ve uygulamalı bir biçimde verilmektedir. Lisans programımızın ilk iki yılında iktisat, işletmecilik, maliye, matematik, istatistik, hukuk ve bilgisayar alanlarında temel eğitim verilirken, üçüncü yıldan başlayarak “Muhasebe ve Finansman”, “Yönetim ve Organizasyon”, “Üretim Yönetimi ve Pazarlama” ve “Sayısal Yöntemler” Anabilim Dallarında uzmanlaşma imkanı sağlayacak seçmeli dersler verilmektedir. İşletme Bölümü programımız, geleceğin yönetici ve işletmecilerini, kamu ve özel sektördeki iş hayatına çağdaş bir işletme eğitim programı ile yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Her akademik yılda bölümümüzün program yeterlilikleri, ders içerikleri gözden geçirilerek güncellenmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Mezunlarımız kamu ve özel sektörde çeşitli yönetim kademelerinde çalışabilirler. Pazarlama-satış, para ve sermaye piyasaları, bankacılık ve sigortacılık, finansman, finansal kuruluşlar, uluslararası ticaret (ithalat-ihracat), satınalma, muhasebe - mali müşavirlik, halkla ilişkiler, üretim ve planlama, yönetim danışmanlığı, insan kaynakları yönetimi, gümrük müşavirliği alanlarında görev yapabilmektedir.
İşletme programımız sonucunda geleceğin girişimci adayları yetiştirilmiş olmaktadır. Ayrıca lisans mezunlarımız, lisansüstü öğrenimlerini tamamlamak suretiyle üniversitelerin akademik kadrolarında yer alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler ALES (Akademik Lisans Üstü Eğitim Sınavı’nın) Eşit Ağırlık bölümünden yeterli notu almak, Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından belirlenen lisans bitirme not ortalamasını tutturmak ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilir, sonrasında akademik kariyer yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için en az bir ara sınav yapılmaktadır. Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ara sınavlar dışında kısa sınavlar, projeler ve öğretim elemanının uygun gördüğü diğer faaliyetler yapılabilir. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan ve bağıl sistem üzerinden değerlendirilmektedir.
Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az harf notu olarak CC alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC) ve (DD) notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Başarısız dersi olmayan, fakat GANO’su 2.00’ın altında olan öğrenciler, mezun olabilmek için öncelikle (DC) ve (DD) olan derslerini yeniden alarak GANO’larını 2.00’ın üzerine çıkarmak zorundadır.
Mezuniyet Koşulları : İşletme alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Program Başkanı : Prof. Dr. Hüseyin AKTAŞ
AKTS/DS Koordinatörü : Dr.Öğr.Üyesi Beran GÜLÇİÇEK TOLUN
Adres : Manisa Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümü, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kampüsü 45140 - Yunusemre - Manisa/TÜRKİYE
Telefon : +90 236 201 29 99
Faks : +90 236 201 80 10
Web Adresi : http://www.cbuiibf.com/index.php?option=com_content&view=article&id=354&Itemid=354
E-Posta : iibf.isletme@bayar.edu.tr
Bölüm Olanakları : Bölüm, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne ait binalarda yer alan dersliklerin bir kısmını, ayrıca diğer bölümlerle birlikte tam donanımlı iki bilgisayar salonunu kullanmaktadır. Dersliklerden bir kısmı teknoloji sınıfı olarak tasarlanarak akıllı tahtalar ve projeksiyon makinelerinin kullanımı mümkün hale gelmiştir. Bunun yanı sıra araştırma görevlileri ikişer kişilik odalarda çalışmalarını yapma imkânına sahiptir ve her biri internet bağlantılı bilgisayarlarda üniversite kütüphanesi veri tabanından faydalanabilmektedirler. Bölümde 6 Profesör, 11 Doçent, 10 Dr.Öğr.Üyesi, 1 Öğr. Görevlisi ve 8 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır.