1- İş sağlığı ve güvenliği, sosyal haklar, kalite kontrol ve yönetimi, çevre koruma, ilk yardım ve iş hijyeni, periyodik bakım ve kontroller, iş güvenliği ekipmanları, meslek hastalıkları, iş etiği, ilgili yasa ve yönetmeliklere, ayrıca ilgili bakanlığın yaptığı duyurular hakkında yeterli ve güncel bilgi ve bilince sahip olur.
2- İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, tehlikeli madde ve atık yönetimi, çevre yönetim sistemleri, inovasyon yönetimi ve süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3- İş sağlığı ve güvenliği alanı ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır. İlgili duyuru ve güncellemeleri takip eder, yenileme ve düzeltmelere hızlı adapte olur.
4- İş güvenliği ve işçi sağlığı alanındaki gelişmeleri takip edebilmek için bilişim teknolojilerinden etkin bir biçimde yararlanır. Farklı risk değerlendirme yöntemlerini kullanır ve istatistiksel olarak değerlendirir.
5- İş güvenliği alanı ile ilgili sorunlara çözüm önerileri geliştirir. İş kazalarına karşı alınan önlemlerin yeterli olup olmadığını saha incelemesi yaparak veya geriye dönük tehlike/risk sonuçlarına bakarak değerlendirir.
6- İş güvenliği alanı ile ilgili sahip olduğu yetkin bilgi ve becerisini kullanarak verilen bir görevi/düşüncelerini bağımsız olarak yazılı veya sözlü yürütür.
7- İş güvenliği alanında mevcut sorunları bireysel çözebilme yetisine sahip olmakla birlikte, olası sorunların çözümünde ekiple birlikte hareket etme anlayışını benimser.
8- İş güvenliği alanında yaşam boyu öğrenme kültürüne sahiptir, mesleki gelişimi için farklı seminer ve toplantılara katılır.
9- İş güvenliği alanında elde ettiği çeşitli bilimsel ve kültürel veri ve olayları, toplumsal etik değerlerine önem vererek değerlendirir.
10- İş güvenliği alanında mesleki gelişmeleri ve literatürü izleyebilecek ve ayrıca meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahiptir.